ДОСЛІДЖЕННЯ ЗВУКОВОГО ЛАНДШАФТУ НОВОВІДНАЙДЕНОГО МУНІЦИПАЛЬНОГО ПРОСТОРУ «ДОМУ 42»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0583-2023-50-08

Ключові слова:

акустичне дослідження, електроакустична музика, звуковий ландшафт

Анотація

У статті досліджується проблематика взаємодії із звуковим оточенням у композиторській творчості на прикладі акустичного дослідження будинку у Львові на площі Ринок, 42. Це до певної міри нововіднайдений простір, що дає змогу дослідити невивчені раніше аспекти звукового ландшафту міста і його впливу на творчий процес композитора. 16 вересня 2023 року групою студентів та викладачів кафедри композиції Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка проведено звукове дослідження згаданого простору, а 30 вересня 2023 в рамках серії подій «Школи слухання» відбувся концерт із творів молодих композиторів, що документують процес творчої взаємодії із звуковим оточенням. Презентовані композиції створені із використанням попередньо записаних звуків випадкових предметів та елементів інтерʼєру, що на момент дослідження наповнювали Простір. Метою дослідження є переосмислення взаємодії композитора зі звуковим оточенням та звуковим ландшафтом у творчому процесі. Важливою є рефлексія студентів кафедри композиції ЛНМА ім. М. В. Лисенка та переосмислення Простору ними як індивідуальними творчими одиницями. Студентами-композиторами, твори яких проаналізовано у даному дослідженні, є Марʼян Філь, Анна Гуріна, Андрій Костів, Аліса Формазюк та Захар Озерський.

Посилання

Ґілен Паскаль. Перформування спільного міста. Київ : іст паблішинг, 2019. 120 с.

Дім 42. URL: https://www.facebook.com/dim42lviv.

Остап Мануляк. Сайт Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка. URL: https://lnma.edu.ua/kafedry/kafedra-kompozytsiji/ostap-manuliak/.

What is RT60 Reverberation Time? Site of Svantek Academy. URL: https://svantek.com/academy/rt60-reverberationtime/.

What is RT60. Site PSI Audio. URL: https://www.psiaudio.swiss/what-is-rt60/.

Реверберація. Сайт української вікіпедії. URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Реверберація.

Convolution Reverb: An Essential Guide. URL: https://lunacy.audio/convolution-reverb/.

What is Convolution Reverb? URL: https://ask.audio/articles/what-is-convolution-reverb.

Schafer Murray. The Soundscape: Our Sonic Environment and the Tuning of the World. New York : Simon and Schuster, 1993. pp. 320.

Mike Romanyshyn – Маршрут 42. URL: https://www.youtube.com/watch?v=jEOq8SXBrzY&t=48s&ab_channel=MikeRomanyshyn-CinematicMusicComposer.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-14