«РОМАНС ДЛЯ ТЕБЕ» Я. ОЛЕКСІВА ЯК ВЗІРЕЦЬ МЕМОРІАЛЬНОГО ЖАНРУ В УКРАЇНСЬКІЙ БАЯННІЙ МУЗИЦІ СУЧАСНОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0583-2023-50-07

Ключові слова:

меморіальний жанр, in memoriam, пам’ять, баянне мистецтво, романс

Анотація

У даній статті коротко охарактеризовано меморіальний жанр та наведено приклади творів зарубіжних і українських композиторів. В Україні немає публікацій про дослідження та вивчення меморіальних творів у баянно-акордеонній культурі. З цього огляду як взірець меморіального жанру взято «Романс для тебе» для баяна (акордеона) Ярослава Олексіва, який вперше детально проаналізовано, визначено драматургію твору, його образно-емоційний зміст, музичну мову, структуру та, найголовніше, виявлено традиції in memoriam. Cтаття містить аналіз історії створення композиції, проведена паралель між Концертом c-moll та «Романсом для тебе» Я. Олексіва, за допомогою якої виявлено спільні і відмінні риси двох композицій. Завдяки детальному аналізу твору розкрито тематичну єдність музичного матеріалу романсу між його структурними частинами і підкреслено домінування в ньому розповідного типу висловлювання. Домінантою у драматургії «Романсу для тебе» Я. Олексіва виступає лірика. Лірична тема, яка з’являється у першій частині романсу, виступає так званим лейтмотивом усього твору. Вступ (Moderato) декламаційного настрою і одразу вводить нас в емоційний характер твору. Перша частина – це перший виклад ліричної теми твору, у якому передано образ ніжності, любові і доброти. Друга частина (Molto cantabile) нагадує монолог з атмосферою блаженства і спокою. Тут також панує лірико-розповідний характер. Обидві частини мають хвилеподібну драматургію, де, набравши сили в кульмінації, повертається все в стан спокою. Своєрідною ознакою романсу є наявність епілогу, написаного у формі фуги. Завершальна частина твору підкреслює ліричний характер романсу, знову ж таки, поєднуючи в собі ніжність, делікатність і елегійність. Своєрідною ознакою епілогу є його виклад музичного матеріалу у вигляді діалогу. «Романс для тебе» Я. Олексіва є яскравим прикладом меморіального жанру у баянно-акордеонній творчості. Традиції in memoriam тут виявились у переважанні розповідного типу висловлювання, ліричному образу, який при будь-якому кульмінаційному моментові буде повертатися до свого начала, у зверненні до форми фуги, а також у значній ролі елегійних, наспівних і ностальгічних настроїв.

Посилання

Мельник А.О. Тенденції жанрово-стильової динаміки української скрипкової мініатюри другої половини ХХ – початку ХХІ століть. Харківський національний університет мистецтв ім. І. Котляревського, Харків, 2016.

Мринська І.О. Стильова динаміка жанру музики in memoriam у творчості українських композиторів першої половини XX століття. URL: http://intkonf.org/mrinska-io-stilova-dinamika-zhanru-muziki-inmemoriam-u-tvorchostiukrayinskih-kompozitoriv-pershoyi-polovini-hhstolittya/.

Кучурівський Ю.С. Національні аспекти розвитку жанру реквієму в англійській музиці. Вісник Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. № 3. С. 395–400.

Олексів Г.В. Жанр перекладення в сучасному баянному мистецтві: історичний та аналітичний аспекти. Львівська національна музична академія імені М. Лисенка. Львів, 2021

Олексів Я.В. Романс для тебе : для баяна (акордеона). Львів : Т. Тетюк, 2022.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-14