СПЕЦИФІКА ПРОВЕДЕННЯ МУЗИЧНИХ ЗАНЯТЬ ІЗ ДІТЬМИ-АУТИСТАМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2310-0583-2023-49-01

Ключові слова:

аутизм, інклюзія, особливі освітні потреби, імпровізація

Анотація

У статті порушено тему особливостей роботи музичного викладача з аутистичними дітьми. Зокрема, у ній розглянуті найбільш ефективні засоби та матеріали для навчального процесу. За новим Законом України «Про освіту» дітям з особливими освітніми потребами надається можливість навчатися в усіх навчальних закладах, у мистецьких також. У багатьох закладах уже почали пристосовуватись до навчання. Робота з дітьми з розладами аутистичного спектра потребує комплексного підходу, особливої уваги до внутрішнього стану дитини. Тема інклюзивності в музичній освіті є дуже актуальною, адже діагноз «аутизм» трапляється в сучасних дітей дедалі частіше. Водночас саме музика є ефективним інструментом розвитку соціальних і комунікативних навичок у дітей-аутистів. Робота з дітьми із синдромом розладу аутистичного спектра (РАС) дуже відрізняється від роботи з нормотиповими дітьми, тому ця стаття коротко охоплює основні аспекти уроку, а також у статті розкрито низку питань, серед яких структура музичних занять. Актуальність даного питання полягає в тому, що педагоги навчальних закладів, незважаючи на багаторічний досвід, не можуть викладати власні предмети для людей з особливими освітніми потребами. Брак основних знань, нестача ресурсів, психологічні бар’єри не дозволяють надати педагогічну допомогу дітям із розладом аутистичного спектра. Методика інклюзивного музичного заняття змінена так, щоб, незалежно від природних даних, кожна дитина могла проявити себе в музиці. Діти-аутисти часто стають геніями у сферах їхнього розвитку. У підсумку, ця стаття – це один із перших кроків у розвитку педагогів-музикантів в інклюзивній освіті.

Посилання

Ansdell G.R. Music for Life. London, 1995.

Can Emotion Recognition be Taught to Children with Autism Spectrum Conditions? / S. Baron Cohen et al. Proceedings of Royal Society. Series “B”. 2009. Special issue. № 364. P. 3567–3574.

Алвін Д. Музична терапія для дітей з аутизмом. Київ, 2014.

Аутична дитина: проблеми в побуті / за ред. С. Морозова. Харків, 1998.

Кайшаур Н. Музиканти з аутизмом воліють Баха. URL: https://www.miloserdie.ru/article/za-kontsert-muzykantas-autizmom-tozhe-nado-platit/ (дата звернення: 17.03.2023).

Рудік О. Корекційна робота з аутичною дитиною: книга для педагогів : методичний посібник. Москва : Гуманітарний вид. центр «Владос», 2015. 189 с.

Уроки музики в системі корекційної роботи з дітьми, що страждають РДА. URL: https://multiurok.ru/files/urokimuzyki-v-sisteme-korrektsionnoi-raboty-s-det.html (дата звернення: 17.03.2023).

Шеппард Ф. Розвиваюча музика : посібник для батьків. Київ : Попурі, 2019.

Як вчити дитину з аутизмом інструментальної музики. URL: https://outfund.ru/kak-uchit-rebenka-s-autizmominstrumentalnoj-muzyke/ (дата звернення: 17.03.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-30