КОМПОЗИТОРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ В.І. СКУРАТОВСЬКОГО В КОНТЕКСТІ ЙОГО УНІВЕРСАЛІЗМУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2224-0926-2023-2-45-7

Ключові слова:

Володимир Скуратовський, універсалізм, кластерний підхід, музичне просвітництво, інтонаційні джерела, композиторський діалог, сюїта

Анотація

Стаття знайомить з творчістю сучасного українського композитора В.І. Скуратовського (1963–2016) та присвячена 60-річчю з дня його народження. Дається короткий огляд музикознавчих розвідок II Всеукраїнської науково-практичної конференції «Творча особистість – надія на майбутнє» (28–29 березня 2023 року). Об’єктом дослідження вибрано композиторський доробок у його взаємодії з багатовекторною діяльністю В. Скуратовського. Вперше пропонується вживання терміна «кластерний метод» щодо використання його у відношенні творчого шляху митця. Композиторство В.І. Скуратовського у взаємодії з іншими формами творчості уподібнено до явища «кластер» у його універсальному сенсі (а саме у зв’язку з музикою, астрономією, біотехнологією та економікою). Підкреслено характерні риси композиторського стилю В. Скуратовського – ретроспективність, діалогічність, дихотомія музичної мови – у зв’язку з виконавською, лекційною та науково-дослідницькою діяльністю митця. Зауважено роль наставників та вплив творчих зв’язків з колегами-виконавцями на композиторські імпульси В. Скуратовського. Презентовано один з його відоміших творів «Альбом для дітей» з 12 п’єс для фортепіано. Підкреслюється роль жанру сюїти в творчості композитора, який найбільше характеризує тип його життєтворчості. Акцентовано увагу на Сюїті для камерного оркестру «Погляд у минуле». Відзначено взаємодію музики та поезії в творчості В.І. Скуратовського та намічено риси розглядання його композиторського та літературного дару з точки зору синестезії. Підкреслено важливість у цьому контексті Циклу хорових поем на вірші Лесі Українки «П’ять струн України». Стверджується єдність композиторської та поетичної, педагогічно-просвітницької, виконавської діяльності В.І. Скуратовського, акцентується співвідношення різних галузей діяльності, виявлено джерела інтонаційного матеріалу, позначено подальші ракурси дослідження.

Посилання

Іванова Ю.Ю. Дуалізм мистецького синтезу у циклі хорових поем В. Скуратовського «Пʼять струн України». Українська культура: минуле, сучасне, шляхи розвитку. Наукові записи РДГУ. Вип. 18 (у двох томах). Том 1. Рівне, 2013. С. 165–170.

Коритна М.А. Жанр сюїти в творчості В. Скуратовського: композиторські та виконавські принципи. Кваліфікаційна робота здобувача освітнього рівня «Магістр». Харків, 2023. 71 с.

Лебедєва Д.О. Іспанські образи як джерело театральності музичного мистецтва. Кваліфікаційна робота здобувача освітнього рівня «Бакалавр». Дніпро, 2021. 44 с.

Назар-Шевчук Л.Й. Феномен Василя Барвінського: комплементарний характер творчої діяльності (до 120-ліття від дня народження). Українська культура: минуле, сучасність, шляхи розвитку : збірник наукових праць. Наукові записки Рівненського державного гуманітарного університету. Вип. 13. Рівне : РДГУ, 2008. С. 22–31.

Павленко М.М. Методична доповідь на тему «Формування образного мислення юних музикантів на матеріалі творів “Альбому для дітей” Володимира Скуратовського». Київський міський методичний центр закладів культури та навчальних закладів. URL: https://youtu.be/Wj4ymXI-Y0Y (дата звернення: 25.07.2023).

Пономарьов О.С. Освіта і кластерний вектор інноваційного розвитку. Теорія і практика управління соціальними системами. 2010. № 2. С. 39–47.

Romašova О. Tvůrčí cesta Vladimíra Skuratovského se zaměřením na klavírní cyklus „Album pro děti“. Bakalářská práce. Janáčkova akademie múzických umění v Вrně. Brno, 2023. 71 s.

Скуратовский В.И. Распахнутое небо над собой. Днепропетровск : Свидлер А.Л., 2010. 106 с.

Скуратовський В.І. Вокальні твори. Дніпро : Ліра, 2020. 104 с.

Скуратовська О.В. Музи водять хоровод. Київ : Мелосвіт, 2021. 284 с.

Щитова С.А. Авторський концерт. Монолог Владимира Скуратовського. Музичний вісник Дніпропетровської консерваторії ім. М. Глінки. Вип. 3. 2007. 3 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-10-25